Geçen yazımızda yogaya yumuşak bir giriş yapmıştık. Bu hafta da çakra sistemi ile ilgili ufaktan bilgiler edinip. Kök çakraya detaylı bakacağız.
“Çakra” artık hepimizin aşina olduğu ve merak uyandıran bir kelime olarak yerleşti zihnimize. Çakram kapalı , çakramı aç gibi tabirlerle çok sık karşılaşır olduk. Çakra sansktit dilinde bir kelime olup “dönmek” , “tekerlek” anlamına gelir. Birçok geleneğe göre insanda bulunan enerji merkezlerinin dönerek bir alan oluşturduğuna inanıldığından bu isim verilmiştir.
Yoga felsefesi görünen fiziksel bedenimizin ötesinde ancak sezgilerimizle tanık olabileceğimiz enerjisel bir bedenimiz olduğunu da söyler. Bu bedenin ana ana merkezlerini de çakra sistemi oluşturur.
Bedenimizde 7 ana çakra merkezi omurga boyunca sıralanmıştır. Bunlar aşağıdan yukarı doğru
1-Kök Çakra (ROOT CHAKRA)
2- Sakral Çakra (SACRAL CHAKRA)
3 –Karın Çakrası (SOLAR PLEXUS CHAKRA)
4 – Kalp Çakrası (HEART CHAKRA)
5-Boğaz çakrası (THROAT CHAKRA)
6- Üçüncü Göz Çakrası (THIRD EYE CHAKRA)
7- Tepe Çakra’dır (CROWN CHAKRA)
Bu 7 ana çakra merkezinden başka bedenimizde avuçlarda, ayak tabanlarında dirsek ve dizler gibi farklı bölgelerde de çakra noktaları mevcuttur. İlk 3 çakra dünyevi bağlantılarımızla ilgili, ortada kalp çakrası ve son 3 çakrada daha çok spritüal dünyamızla ilgilidir.
Amacımız aşağıda bulunan kök çakradan tepe çakraya doğru tüm enerji merkezlerini uyararak dengeli bir şekilde çalışmasına olanak vermektir. Her bir ana çakranın etkilediği hormon sistemimiz vardır. Dengeli çalışan çakra sistemi hormon sisteminin de sağlıklı çalışmasında etkindir. Dengeli çalışan çakra için en etkili ve sağlıklı yöntem yoga , nefes egzersizleridir. Ayrıca farklı enerji çalışmaları da yapılmaktadır. Şunu söylemeden de geçemeyeceğim, çevremizde senin X çakran kapalı gel açayım diyen biri olursa lütfen temkinli yaklaşın. Eğer beden henüz bu çalışmaya hazır değil ise bir takım sağlıksız sonuçlarla karşılaşabiliriz. Bu gibi çalışmalardan önce yoga yaparak bedenin hazırlanması gerekmektedir.
Gelelim Kök Çakraya;
Kök Çakra, kuyruk sokumumuz ve boşaltım organımız arasındaki bölgeyi temsil eder. Rengi kırmızıdır elementi topraktır. Şekli 4 taç yapraktır. Etkilediği salgı bezi böbreküstü bezleridir.
Kök çakranın temel ilkesi dünyada var olma ve yaşamsal isteklerle ilintilidir. Bedende bacaklar, kalçalar, iskelet sistemi kemikler, omurga, tırnaklar dişler gibi tüm sert yapıyı ve bağışıklık sistemini kontrol eder.
Kök çakranın dengesiz çalışması neticesinde; maddi endişeler, kolay öfkelenme ve kabalık, bencillik ve hiç geçmek bilmeyen kronik ağrılar baş gösterebilir. Fiziksel olarak dolaşım sorunları, biriktirme ve bırakamama arzusundan kaynaklı kabızlık, kansızlık, bel, kalça, diz sorunları, jinekolojik sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Endişe, kaygı, öfke, panik atak gibi duygu durumları ile karşı karşıya kalırız. Ayrıca ölüm, terk edilme, küçük düşürülme, incitilme, değersizlik, kaybetme korkusu, yetersizlik, başarısızlık, gibi temel korkular içerisinde yaşayabiliriz.
Önceden belirttiğimiz gibi doğru ve ehil kişilerle yapılan yoga ve nefes teknikleri çakraları dengeye getirmekteki en etkili ve risk taşımayan bir yoldur.
Ayrıca kırmızı giysiler giymek, turp, soğan, patates, havuç, şalgam, kereviz vb köklü ürünler yemek, çıplak ayakla toprağa basarak yürümek gibi ayakların yere basılarak yapılan tüm aktiviteler kök çakramızı dengeye getirmeye yardımcı olmaktadır.